Η πόλη μας η κουρελού – Τραπεζάκια (όλο και πιο) έξω, κάτω από το βράχο της Ακρόπολης

Το θέμα παράνομης τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων και αυθαιρεσιών στην πόλη της Αθήνας δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε περιορίζεται μόνο κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους. Ο δημόσιος χώρος καταπατάται συστηματικά από λογής επιχειρήσεις, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, κ.λπ.). Η Ανοιχτή Πόλη έθεσε το ζήτημα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων την Πέμπτη 2 Απριλίου.

ze1a6322

Η καταπάτηση του δημόσιου χώρου και οι αυθαιρεσίες είναι σύνηθες φαινόμενο στην πόλη της Αθήνας. Το θέμα, όμως, γίνεται ακόμα πιο κραυγαλέο όταν αυτού του είδους οι αυθαιρεσίες παρατηρούνται δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης, κάτω από τον “ιερό βράχο” και στην Πλάκα, αλλοιώνοντας το τοπίο και προσβάλλοντας ταυτόχρονα κάθε αισθητική.

Και όλα αυτά επειδή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, που είναι και η αρμόδια αρχή με βάση το νόμο, σχετικές διατάξεις και αποφάσεις.

Η ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών δυσχεραίνεται, ενώ οι τουρίστες αντικρύζουν πριν μπουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πριν επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους μια απέραντη εμποροπανήγυρη και ποικιλόμορφες κατασκευές προστασίας του υπαίθριου χώρου των εστιατορίων και καφέ, που πλήττουν κάθε έννοια αισθητικής.

«Μοναδική αυθαιρεσία» χαρακτήρισε το φαινόμενο ο ίδιος ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, μιλώντας για “αετονύχηδες, αεριτζήδες και ασυνείδητους”, αλλά και για και “υπόκοσμο” που εκμεταλλεύεται τις περιοχές του Μακρυγιάννη και της Πλάκας.

Η δημοτική αρχή υπεύθυνη να εφαρμόσει το νόμο

Στο πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου, στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης, δεν μιλάμε για κάποιες απλές παραβιάσεις στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, υπάρχουν ολόκληρες μεταλλικές κατασκευές, αλλά και μια ολόκληρη αγορά πάνω στο δρόμο με κάθε λογής προθήκες και εμπορεύματα.

ze1a6323

Ο ιστορικός πεζόδρομος, ελλείψει ελέγχου και μετά τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας, δεν είναι πια πεζόδρομος. Μετατρέπεται σε χώρο πάρκινγκ μοτοσικλετών, διέλευσης και σταύθμευσης αυτοκινήτων.

ze1a6340

Οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη με κείμενο-διαμαρτυρία και συλλογή υπογραφών προσπαθούν να καταδείξουν το πρόβλημα των προκλητικών αυθαιρεσιών σε ένα σημείο-βιτρίνα της πόλης, στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου και στο χώρο που γειτνιάζει με το Μουσείο της Ακρόπολης. Μάλιστα υπήρξαν και σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο, όπως στην εφημερίδα «Εποχή» την περασμένη Κυριακή.

Το left.gr επισκέφθηκε την περιοχή και μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μακρυγιάννη, Γιάννη Κουκά, για το πρόβλημα που πλήττει την περιοχή.

Οι κάτοικοι με την κινητοποίησή τους απαιτούν άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής, έλεγχο και εφαρμογή των νόμων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι η αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο έλεγχος είναι, σύμφωνα με το νόμο, στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κουκάς τόνισε ότι η περιοχή του Μακρυγιάννη είναι μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά και θα πρέπει να υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου από τα καταστήματα, ώστε να μην ενοχλούνται οι ένοικοι των πολυκατοικιών από τη φασαρία ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Τόνισε ότι οι κάτοικοι ζητούν να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ αναφέρθηκε στην πλήρη αυθαιρεσία στην κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πια οι δημοτικοί αστυνομικοί να εφαρμόζουν το νόμο που ισχύει για τον πεζόδορομο.

Οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν σε επικοινωνία με την Ανοιχτή Πόλη και τις συμβούλους της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Μαρία Δικαίου και Τασία Λαζαρίδου, και το θέμα έχει τεθεί και πρόκειται να συζητηθεί στο συμβούλιο 1ης Δημοτικής Κοινότητας.

Η Μαρία Δικαίου μίλησε στο φακό του left.gr για το θέμα.

Η κ. Δικαίου χαρακτήρισε τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου ως τον “πιο όμορφο πεζοδρομο της Ευρώπης”. Περιέγραψε τις κατάφωρες καταπατήσεις του δημόσιου χώρου και τις αντιαισθητικές αυθαίρετες κατασκευές και αναρωτήθηκε ποιος έχει την πολιτική βούληση να βρει τον τρόπο να επιλύσει το πρόβλημα.

____________________________________________

Τι απαντάει η δημοτική αρχή
Γ. Καμίνης: Παράγινε το πράγμα

Το πρόβλημα των προκλητικών αυθαιρεσιών σε ένα σημείο-βιτρίνα της πόλης, στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου, έθεσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Ανοιχτή Πόλη» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Η επικεφαλής της παράταξης Ελθήνα Αγγελοπούλου έθεσε το θέμα με στοιχεία για την απαράδεκτη εικόνα με τις παράνομες κατασκευές και την εναπόθεση τραπεζοκαθισμάτων που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της Αθήνας και ιδιαίτερα τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχή Μακρυγιάννη – Πλάκα.

Ανέφερε ότι η ίδια κατάσταση με τον πεζόδρομο της Αεροπαγίτου επικρατεί και στον πεζόδρομο της Αδριανού, μεταξύ του Αγ. Φιλίππου και της πλατείας Θησείου. Απαράδεκτες αυθαίρετες κατασκευές μεταξύ του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς και του περιφραγμένου χώρου, όπου η ανασκαφή της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής με μνημεία όπως η Ποικίλη Στοά και το ιερό της Ουρανίας Αφροδίτης. Η ίδια κατάσταση, αυθαίρετες κατασκευές από υλικά πρόχειρα, συχνά πλαστικά. Οι κατασκευές αυτές, μάλιστα, παρεμποδίζουν όχι μόνο τη θέαση, αλλά ακόμα και την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

Και οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι οι μόνες, καθώς η Πλάκα δεινοπαθεί από τις κακόγουστες, παράνομες κατασκευές πλείστων όσων επιχειρηματιών.

Η Ελθήνα Αγγελοπούλου τόνισε επίσης ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία καταγγέλλει τη συνεχή, από το 2012, καταστρατήγηση της χωροθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων σε γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους (όπως μελετήθηκε από το 2004 από τον Γ. Καλαντίδη, πρόεδρο του Γραφείου Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων).

Με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Πόλης, στο Δημοτικό Συμβούλιο παρευρέθηκε και μίλησε εκ μέρους των διαμαρτυρόμενων κατοίκων ο πρόεδρος του Συλλόγου Μακρυγιάννη, Γιάννης Κουκάς.

Στην απάντηση του ο κ. Γ. Καμίνης δήλωσε γνώστης του θέματος, χαρακτηρίζοντάς το «μοναδική αυθαιρεσία» και κάνοντας λόγο για “αετονύχηδες, αεριτζήδες και ασυνείδητους”, αλλά και για και “υπόκοσμο” που εκμεταλλεύεται τις περιοχές του Μακρυγιάννη και της Πλάκας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας που δυσχεραίνει τη δυνατότητα παρέμβασης της δημοτικής αρχής, ενώ ενημέρωσε ότι θα βγει προς διαβούλευση “κανονιστική απόφαση” για το συγκεκριμένο θέμα. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει, τα επιχειρηματικά συμφέροντα… κάνουν χορό και η δημοτική αρχή αρκείται στο να τονίζει τις δυσκολίες στον έλεγχο και την εφαρμογή νόμων και αποφάσεων.

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...